گلوتامین
گلوتامین فراوانترین آمینو اسید موجود در بدن است. این ماده بیش از ۵۰٪ کل آمینو اسیدهای موجود در سلولهای عضلانی را تشکیل میدهد و آمینو اسیدی غیر ضروری است. این اصطلاح میتواند کمی گیج کننده باشد اما "غیر ضروری" به این معنا است که افراد غیر ورزشکار نباید گلوتامین بدن خود را از منابع خارجی دریافت کنند.
درواقع فرایند تولید گلوتامین برای وضعیت بدن و کارایی آن بسیار مهم است. اما بدن شما تنها مقدار مشخصی گلوتامین تولید میکند و هنگامی که شما بدن خود را تحت فشار جسمی (مانند ورزش) قرار میدهید، نیاز به گلوتامین افزایش مییابد و در بیشتر موارد بدن نمیتواند این نیاز را به طور کامل برآورده سازد.
بدن ما هر روز مقدار قابل توجهی گلوتامین مصرف میکند. این ماده برای برقرار نگهداشتن و نظارت بر کارکرد صحیح سیستم ایمنی بدن، مغز، کلیه ها، لوزالمعده، کیسه صفرا، کبد و ...به کار رفته و به این ترتیب یکی از پر مصرف ترین مواد حیاتی بدن به شمار میرود. برای دریافت گلوتامین مغز، اندامها، سیستم ایمنی و ..در اولویت قرار دارند و هر مقدار از گلوتامین که برای نیازهای حیاتی بدن مصرف نشود، برای ساخته شدن و ترمیم بافت عضلانی به کار میرود. اگر شما برای بدن خود گلوتامین اضافه تامین نکنید، منبع موجود در بدنتان به سرعت و قبل از اینکه چیزی از آن به عضلاتتان برسد، به پایان رسیده و ماهیچه ها از آن محروم میمانند. ساختن عضله در میان اولویتهای بدن به شمار نمیرود، به طوری که اگر بدن برای رسیدگی به نیازهای اندامها و نیازهای حیاتی بدن به گلوتامین بیشتر نیاز داشته باشد، این نیاز را با از بین بردن بافت عضلانی و گرفتن انرژی و مواد مغذی از آن برطرف میکند و این اتفاقی است که ما باید از آن جلوگیری کنیم.
مواد کمک غذایی در اینجا به یاری ما می آیند. تحقیقات نشان داده اند که افزودن گلوتامین به رژیم غذایی روزانه، از اتلاف بافت عضلانی جلوگیری کرده و اثرات جلوگیری کننده از سوخت مواد غذایی در بافت یا آنتی کاتابولیسم را به وجود آورده و آنها را تقویت میکند.
مطالعات نشان داده که گلوتامین علاوه بر اینکه سوخت مهمی برای سلول های روده و کبد است، سلول های سیستم ایمنی هم آن را به میزان زیادی مصرف می کنند.
منبع اصلی گلوتامینی که وارد خون می شود، ماهیچه است. عضلات اسکلتی حدود ۵۰ تا ۷۵ درصد کل پروتئین های بدن انسان را دارا بوده و به عنوان منبع ذخیره ی انرژی و نیتروژن، تامین کننده ی سوخت سیستم ایمنی هستند. به همین دلیل از دست رفتن ۱۰ درصد از توده ی عضلانی با اختلال عملکرد ایمنی ارتباط دارد و با از دست رفتن ۳۰درصد از پروتئین های بدن مرگ رخ می دهد.
علت نیاز ورزشکاران به گلوتامین
تمرین سنگین منابع گلوتامین بدن را تا ۴۰ درصد یا بیشتر مصرف میکند و کار جالبی که رخ میدهد این است که سطوح گلوتامین کاهش یافته ، تا حد زیادی برعملکرد سیستم ایمنی بدن تاثیر میگذارد . در واقع یکی از دلایل عمده عارضه حاصل از تمرین های سنگین و بیش از حد ، تحلیل و مصرف گلوتامین و بدنبال آن سرکوب سیستم ایمنی میباشد . به علاوه ، فقدان گلوتامین به معنی فقدان ATP میباشد . بنابراین ، سطوح انرژی و تحمل فرد را علاوه بر موارد مذکور در قبل کاهش میدهد .
یکی از پاسخ های اولیه به استرس در عضلات این است که گلوتامین از ذخایر اسید آمینه ی داخل سلولی خارج می شود. عضلات اسکلتی یک منبع مهم آنتی اکسیدانی هستند. به همین دلیل، از آنجا که گلوتامین حدود دو سوم از اسیدهای آمینه آزاد بین سلولی را تشکیل داده و در عضلات اسکلتی فراوان است، احتمالاً منبع مهمی از آنتی اکسیدان ها می باشد.
گلوتامین در زمان باز گردش سریع بافت ها، یک ماده ی مغذی ضروری است که هم به عنوان سوخت برای سلول ها و هم به عنوان دهنده ی نیتروژن و کربن برای ساخت پیش ساز نوکلئوتید مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین مکمل دهی گلوتامین شیوع عفونت کاهش می دهد.
کاهش غلظت گلوتامین پلاسما در نتیجه ی فعالیت ماهیچه ای، عملکرد لنفوسیت ها را مهار می کند. از آنجایی که ماهیچه ی اسکلتی نقش کلیدی در مصرف گلوتامین در سلول های ایمنی دارد، در نتیجه ی فعالیت عضله بر سیستم ایمنی اثر مستقیم می گذارد.
بر اساس فرضیه ای که به نام "فرضیه ی گلوتامین" مطرح شده، تحت شرایط تمرینات فیزیکی شدید یا در زمان جراحی، سوختگی و عفونت، برداشت گلوتامین از ماهیچه و سایر ارگان ها به حدی می رسد که سیستم لنفاوی به علت در اختیار گذاشتن گلوتامین، احتمالاً تحت فشار قرار گرفته و موقتاً در عملکرد آن اثر منفی به جا می گذارد. با این وصف عواملی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر سنتز گلوتامین یا آزاد سازی آن اثر می گذارند، می توانند عملکرد لنفوسیت ها و مونوسیت ها را تحت تاثیر قرار دهند.
بعد از تمرین ورزشی شدید و طولانی مدت و سایر استرس های فیزیکی، غلظت گلوتامین در پلاسما کاهش می یابد. بر این اساس، مکمل یاری با گلوتامین می تواند، اثرات مثبتی بر عملکرد ایمنی در تمرینات ورزشی داشته باشد.
زمان مصرف
بهترین زمان برای مصرف این ماده ، درست بعد از یک ورزش سنگین میباشد وقتی که ماهیچههایتان بیشتر از قبل تحلیل رفتهاند . گلوتامین کاملاً با آب مخلوط نمیشود ولی ترکیبش بسیار مطلوب است. گلوتامین هیچ طعم و مزه ای ندارد . گلوتامین ترکیب مهمی در امعاء و احشاء میباشد و به عنوان سوخت برای ملزومات انرژیاش مورد استفاده قرار میگیرد.
برای وعده دوم بهترین زمان قبل از خواب است.بدن یک ورزشکار در حین تمرین ساخته نمی شود بلکه در زمان استراحت است که رشد می کند.پس بهترین روش مصرف آن ۱۰ گرم بلافاصله بعد از تمرین و ۱۰ گرم نیز قبل از خواب می باشد.البته این دوز برای مکمل هایی هستن که واقعا سالم وخالص باشند.
منابع طبیعی گلوتامین
میزان مصرف فوق برای کسانی بود که گلوتامین رو بصورت مکمل مصرف می کنند.
غذاهایی كه شامل میزان چشمگیری گلوتامین هستند شامل غذاهای پروتئینی حیوانی و گیاهی نظیر گوشت، شیر، پروتئین سویا، اسفناج خام، جعفری خام، كاهو و کلم می باشند.
حرارت دادن موادغذایی (پختن) گلوتامین موجود در آن را از بین می برد.
به گفته محققان، اسید گلوتامیک تقریبا یک چهارم از پروتئین های گیاهی و نزدیک به یک پنجم از پروتئین های حیوانی را تشکیل می دهد. مواد غذایی تهیه شده از غلات سبوس دار مانند برنج، نان و سایر غلات و همچنین محصولات تهیه شده از سویا، متداول ترین منابع غذایی حاوی این اسید آمینه هستند.در سبزیجاتی مانند بروکلی و کلم نیز وجود دارد.
No comments:
Post a Comment